Kompleksowe podejście do zdrowia

Zadzwoń: +48 796 416 264

Rzeszów ul. Partyzantów 16 gabinet 2

Poniedziałek-Piątek 8:00 - 20:00

Wybierz odpowiednią dla siebie godzinę

Imbir – jeden z najsilniejszych naturalnych antyboityków

Naturalne antybiotyki mają właściwości antybakteryjne, skutecznie niszczą grzyby
i pierwotniaki, zwalczają wirusy oraz wzmacniają organizm. Jednym z nich jest imbir – najmocniejszy zaraz po czosnku ze wszystkich naturalnych antybiotyków! Zawiera dużą dawkę witaminy B1, B2 oraz witaminę C, wapń, żelazo, magnez oraz błonnik.

Jego szerokie zastosowanie sprawia, że jest on wykorzystywany do leczenia oraz łagodzenia wielu dolegliwości, m.in.: łagodzi przeziębienia, zwalcza infekcje wirusowe, bakteryjne oraz grzybicze, łagodzi kaszel i ból gardła, pomaga w walce z migrenami i silnymi bólami głowy, zmniejsza mdłości, nudności i wymioty, ułatwia trawienie, wspomaga apetyt, pomaga złagodzić objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, pomaga likwidować obrzęki, wpływa na polepszenie koncentracji
i wydajności umysłowej oraz usprawnia krążenie krwi, chroni przed tworzeniem się zakrzepów krwi, przynosi ulgę obolałym mięśniom i stawom.

Imbir kojarzy nam się z dodatkiem do rozgrzewającej herbaty w jesienne wieczorny, grzanym piwem, winem oraz ze świątecznymi pierniczkami, ale to nie jedyne jego zastosowanie! ?

  • Herbata z imbirem pomaga w walce z przeziębieniem, poprawia krążenie krwi, oczyszcza wątrobę z toksyn oraz pomaga rozbijać kamienie nerkowe.
  • Syrop z imbiru i czosnku na przeziębienie (3 cm korzenia imbiru + sok z 1 cytryny + 1 ząbek czosnku + 150 ml wody)
  • Napój spalający tłuszcz (3-4 cm korzenia imbiru + 1 cytryna + 1 szklanka ciepłej wody)
  • Imbir w proszku świetnie nadaje się do ciast i deserów
  • Imbir świeży często dodaje się do lemoniady, świeżo wyciskanych soków i koktajli
  • Napar z imbiru (kawałek startego imbiru + wrzątek + sok z limonki + łyżkę miodu na koniec)

 

Jak wybrać imbir?

Świeży imbir należy przechowywać w temperaturze pokojowej, nie powinien mieć plam, a jego barwa powinna być między kremową a jasnobrązową. Jest skuteczny pod każdą postacią – świeży, suszony, marynowany czy sproszkowany.

 

Przeciwwskazania:

Imbir ma właściwości rozrzedzające krew, dlatego osoby przyjmujące leki o takim działaniu nie powinny go stosować.  Również osoby czekające na zabiegi medyczne lub operacje powinny wstrzymać się ze spożyciem imbiru. Dzieci powinny spożywać imbir w stosunkowo niewielkich ilościach i nigdy na pusty żołądek. Niewskazane jest podawanie imbiru dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Polecany jest dla kobiet w ciąży na poranne mdłości, natomiast trzeba uważać aby nie przesadzić z ilością ponieważ ma działanie przeciwzakrzepowe – w niektórych przypadkach może być to niebezpieczne. U kobiet z zagrożoną ciążą całkowicie się go eliminuje  z codziennej diety.

 

Czy wiesz, że…

Imbir to świetne źródło manganu? Już 1 łyżka sproszkowanego imbiru to prawie 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makred *

Najnowsze komentarze
    Kategorie
    About
    Quite honestly, sometimes going out requires more energy, even when staying in means there will be cooking and cleaning involved. It's easier to relax and unwind in the comfort of my home. The first quarter of this year has been filled with...