Kompleksowe podejście do zdrowia

Zadzwoń: +48 796 416 264

Rzeszów ul. Partyzantów 16 gabinet 2

Poniedziałek-Piątek 8:00 - 20:00

Wybierz odpowiednią dla siebie godzinę

Testy na nietolerancje pokarmową – Food Detective.

Nietolerancja pokarmowa zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i jej rozwój spowodowany jest coraz częstszym zastosowaniem środków chemicznych w produkcji żywności.

Najczęstsze reakcje na spożywany pokarm?

Wzdęcia po jedzeniu? Bóle głowy bez wiadomego powodu? Bezsenność? Zmęczenie o określonej porze dnia?  Są to najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej. Objawy nietolerancji mogą pojawić się do 3 dni po spożyciu nietolerowanego lub szkodliwego pokarmu
i utrzymywać się nawet tygodniami. Spożycie np. mleka czy chleba może powodować ból stawów 3 dni później.

Objawami nietolerancji są:

  • ogólne osłabienie, ciągłe zmęczenie, migreny
  • zespół jelita wrażliwego, biegunki, zaparcia, wzdęcia
  • brak koncentracji i obniżony nastrój
  • przewlekły katar, astma
  • bóle głowy
  • nudności
  • krwawienia
  • skurcze żołądka
  • otyłość
  • depresja
  • choroby serca
  • zaburzenia neurologiczne
  • bóle stawów, mięśni i kości
  • uczucie sytości lub nadmierny apetyt
  • zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, egzema
  • i wiele innych, niespecyficznych symptomów.

To tylko niektóre z objawów alergii i nietolerancji pokarmowych. Innowacyjny test do samodzielnego określania nietolerancji pokarmowej, czyli nieodpowiedniej reakcji organizmu na pokarm, spowodowany wytwarzaniem przeciwciał  klasy IgG. Zapewniamy prosty, bezpieczny
i wiarygodny test, który może zidentyfikować potencjalne przyczyny i umożliwi wprowadzanie zmian w diecie, który poprawi stan zdrowia oraz zmniejszy uciążliwe objawy. Pobierając próbkę krwi z palca, test pozwala określić nietolerancję pokarmową aż 59 produktów żywnościowych, m.in.: ziarna, orzechy, fasole, mięso, ryby, owoce, zioła i napary, herbaty, przyprawy, oliwki.

Alergia pokarmowa – nietolerancja pokarmowa?

Czy jest różnica między alergia pokarmową a nietolerancją? Istnieje zasadnicza różnica. Objawy alergii łatwo rozpoznać ponieważ niemal natychmiast dochodzi do reakcji alergicznej po spożytym produkcie. Najczęściej są to: obrzęk, rumień skórny, wysypka skórna, trudności oddychania, a czasami dochodzi nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Alergia pokarmowa występuje bardzo rzadko, dotyczy mniej niż 2% populacji i wiąże się z produkcją przeciwciał IgE.